El sector del Packaging

Et presentem els estudis i informes del Packaging Clusteruna font d'informació clau per al sector packaging. Els nostres informes analitzen les últimes tendències del mercat, innovacions tecnològiques i canvis en la normativa, proporcionant dades essencials per a la presa de decisions estratègiques. A més, els estudis ofereixen una visió detallada dels desafiaments i oportunitats del sector, amb especial atenció a la sostenibilitat, la digitalització i l'eficiència en els processos productius. Els nostres informes són una eina indispensable per mantenir-se al dia i avançar en un entorn cada vegada més competitiu.

El sector del Packaging

Estudis i informes

Quantificació del packaging a Catalunya 2024

Aquest estudi comparteix la situació actual del sector del packaging català i de les empreses que el configuren tenint en compte variables com la facturació, l'endeutament, el nombre d'empleats o la rendibilitat econòmica. A més, l’estudi empresarial es complementa amb dades de comerç internacional i de producció dels principals mercats de demanda de packaging.

Baròmetre del sector del packaging

El baròmetre del sector a Catalunya permet caracteritzar una mostra representativa de 280 entre proveïdores de materials i maquinària de packaging; com d’empreses client de sectors envasadors de referència de l’economia del país: alimentació, begudes, cosmètic, droguería, químic, farmacèutic, automoció, entre d’altres.

El Sector del Packaging a Catalunya Update Estratègic: Resum Executiu

Actualització estratègica del sector del Packaging a Catalunya: mapeig,tendències i reptes estratègics. Realitzat per Cluster Development

El sector del packaging a Catalunya

El sector de l'envàs i embalatge català recupera i supera (+4,55%) els nivells de facturació anteriors al Covid (2019). El sector factura 9.749M€ en 2021, un +6,93% comparat amb el 2020. Les empreses d'envàs i embalatge catalanes augmenten la contractació de persones. En concret, 2.288 treballadors més que en 2020, i 1.163 més que les dades prepandèmia – un total de 41.967 en tota Catalunya -. El plàstic i el cartó lideren aquest sector tant en facturació, així com en nombre d'empreses.

Nombre d'empreses a Catalunya

Total d'empreses que treballen per a la indústria del packaging, i els seus diferents subsectors.

Espanya

En 2022, el sector de l'envàs i l'embalatge en va facturar a Espanya 29.750 milions d'euros, amb un total de 3.180 empreses que donen treball a 113.139 professionals. En el territori, la indústria suposa un 2,65% del PIB Nacional.

Tendències 2024

El sector de l'embalatge està més fort que mai i, malgrat la pandèmia i el context canviant, ha recuperat i superat les seves dades de facturació i de generació d'ocupació respecte a l'època pre-covid. Només a Catalunya suposa el 4% del PIB autonòmic.


És per això que, per a posar a posar en perspectiva la influència del sector i el seu impacte en els diferents aspectes de l'economia i la societat, l'Embalatge Clúster, entitat que representa i treballa braç a braç amb la cadena de valor del sector de l'envàs i l'embalatge, ha detectat una sèrie de tendències en 2023 englobades en 3 grans esferes: la digitalització, la sostenibilitat i el disseny.

Digitalització

E-COMMERCE

La compravenda en línia de productes i serveis cobra una especial importància i es posiciona com el mètode de transacció per excel·lència per als consumidors – en 2022, va augmentar un 17% de facturació en el mercat espanyol -. Unes transaccions que necessiten d'un correcte embalatge per a protegir la nostra compra durant tot el trajecte, a més d'oferir-nos una experiència d'ús clau com a marca.


La logística de l'e-commerce és al seu torn una oportunitat de negoci, perquè implica moltes parts de la cadena de valor, i una oportunitat d'optimització, a través d'estratègies com el rightsizing. Això es tradueix com el procés d'adaptar un embalatge al seu producte en tant que, a grandària i disseny, reduint així els costos de transport i emmagatzematge, i promovent una pràctica més sostenible.

SMART PACKAGING

La digitalització del sector també passa per la incorporació de tecnologia en el mateix envàs, no sols en el procés de compra. Així, el Smart Packaging sorgeix com una línia de treball que explota les possibilitats de generar atractiu i interacció entre l'usuari final i el producte o fabricant.


El Smart Packaging és una tecnologia que combina el packaging intel·ligent i el packaging actiu. El packaging intel·ligent és capaç de controlar els canvis que sofreix el mateix producte, tant en el seu estat com en les seves condicions externes de conservació. Se serveix de sensors i dispositius que controlen en temps real la situació, l'estat del producte i les condicions del seu entorn.


L'activi embalatge, d'altra banda, funciona a través de l'emissió d'alguna substància, o absorbint algun agent nociu present en l'entorn (aigua, oxigen, etc.) en detectar canvis d'il·luminació, pressió, temperatura, humitat, etc. L'objectiu és mantenir el producte en el millor estat possible durant el màxim temps.

BLOCKCHAIN

Aquesta tecnologia ha obert un ventall de possibilitats aplicables en molts sectors, com el de la banca o l'agricultura, i és que la informació i seguretat que ofereix s'ha tornat irresistible fins i tot per al sector del packaging.


Gràcies al Blockchain es pot identificar i registrar d'una manera molt més eficient totes les etapes de la cadena de subministrament sense que es puguin sabotejar ni modificar cap d'elles.

VIRTUALISME

El món virtual, o com és més comunament conegut el Metaverso, trenca les barreres del físic mitjançant la Realitat Augmentada (AR), la Realitat Mixta (MR) i a la Realitat Virtual (VR). Ens dona la possibilitat de crear un univers únic de marca amb el qual diferenciar-nos i connectar amb el públic més “techie”.

Sostenibilitat

MARCO REGULATORIO

La recent aprovació del Reial decret d'Envasos i Residus d'Envasos i la també Llei de Residus i Sòls Contaminats ha precipitat la necessitat que les empreses i fabricants s'adaptin als requeriments europeus i nacionals de responsabilitat ambiental.  


Aquest nou marc jurídic fixa objectius de prevenció, reutilització i reciclatge, així com les obligacions de disseny i marcat d'envasos, entre altres.

LAS 3 R

A nivell de reducció, es reclama un 13% menys del pes dels residus d'envasos produïts en 2025 i el 15% en 2030, respecte als generats en 2010. Reducció del 20% en 2030 en el nombre d'ampolles per a begudes de plàstic d'un sol ús que es comercialitzen. A més, s'incorporen mesures concretes per a la reducció de l'ús d'envasos superflus i aquells d'un sol ús.


Els objectius de reciclatge demanden per al 2030 una sèrie d'assoliments, com pot ser el reciclatge d'un mínim del 65% del pes dels residus d'envasos. En aquest punt, destacar que des de l'1 de gener del 2023 ha entrat en vigor la Llei de Residus i Sòls Contaminats, amb un polèmic impost indirecte de 0,45€ per quilo de plàstic no reciclatge -verge- que es posa en el mercat. Per a 2030, els envasos de plàstic hauran de contenir un 30% de material reciclat, la qual cosa fomentarà una oportunitat més de negoci.

NOUS MATERIALS

Amb les limitacions imposades en el nou marc legislatiu, els productors de matèries primeres aposten per la cerca de nous materials que permetin respondre als objectius a llarg termini de sostenibilitat.


Els nous materials conviuran amb aquells més "tradicionals", com la fusta, el vidre o el cartó, i aportaran un major grau d'innovació als embalatge de les noves generacions.

Disseny

ECODISSENY

Tenint en compte les 3Rs, l'ecodisseny és una pràctica que cada vegada serà més necessària en el desenvolupament de nous envasos i embalatges.


Un bon exemple d'ecodisseny és la creixent tendència de pegar el tap a les ampolles de plàstic. Això és degut a la directiva europea que dona un termini fins a 2024 perquè els envasos PET tinguin units els taps. Una altra pràctica referent a l'ecodisseny és l'ús d'envasos monomaterial, per a així, facilitar el seu reciclatge.

PACKAGING INCLUSIU

Cada vegada més, les empreses decideixen activament incorporar el disseny inclusiu en els seus envasos per a facilitar així l'accés als productes a tota la comunitat d'usuaris, de manera segura i satisfactòria.


Algunes de les consideracions que hem de tenir en compte són: la incorporació d'un sistema obrefàcil, la fàcil lectura i associació, o la incorporació d'elements identificatius sensorials.

EVITAR EL DESAPROFITAMENT ALIMENTARI

Envasar el producte amb proporcions adaptades al consum domèstic, un disseny resistent per a prevenir danys durant la cadena de distribució o envasos hermètics per a preservar l'aliment fresc durant més temps; són algunes de les tècniques i tendències que s'imposaran en l'àmbit de l'alimentació i les begudes com a part del compromís per acabar amb el Food waste.

Modificar cookies