El proper 4 de desembre us convidem al webinar "Com afrontar les noves obligacions legals fixades al Real Decret 1055/2022 d’envasos i residus d’envasos" organitzat pel soci de l'entitat Spora, consultoria i agència de comunicació especialitzada en sostenibilitat i el Packaging Cluster.
Amb l’aprovació del Reial decret 1055/2022, una de les principals novetats és l’ampliació de la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) als envasos comercials i industrials, que fins ara afectava únicament els envasos domèstics. Destaca també la creació d’un registre de productors, gestionat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), en el qual les empreses han de registrar-se i informar sobre els envasos introduïts al mercat.
El termini inicial per a la inscripció com a productor de residus d’envasos comercials i industrials s’havia fixat per al 31 de març de 2023, però ha estat prorrogat sense una data concreta de finalització. No obstant això, el pròxim 1 de gener de 2025 entrarà en vigor el que estableix el Real Decret 1055/2022 en relació amb els envasos comercials i industrials. Totes les empreses que comercialitzin envasos domèstics, comercials o industrials hauran d’estar inscrites en el registre corresponent i formar part d’un SCRAP (Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor) o establir el seu propi SIRAP (Sistema Individual de Responsabilitat Ampliada del Productor).
La teva empresa està alineada amb la normativa d’envasos?
Després de la publicació del Reial decret 1055/2022 exigeix una identificació detallada de tots els envasos que l’empresa introdueix al mercat, ja sigui directament o com a importadors o compradors intracomunitaris. Això implica determinar el tipus d’envasos, els materials, les quantitats i la seva destinació. Per tant, és recomanable apostar per incloure la màxima quantitat de plàstic reciclat en els envasos i planificar estratègies per assolir els objectius establerts.
En aquesta sessió, tindràs l’oportunitat de descobrir les noves obligacions establertes pel Reial decret 1055/2022, que seran d’aplicació a partir de l’any 2025. Tractarem els conceptes essencials per entendre la normativa, així com els objectius que s’han de complir en matèria de gestió d’envasos.
També aprofundirem en l’etiquetatge obligatori dels envasos i en les responsabilitats específiques del productor de productes. Analitzarem les exigències d’adhesió als SCRAPs (Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor) per a envasos de tipologia domèstica, comercial i industrial, així com la incorporació de la contribució als SCRAPs en les factures adreçades als clients.
A més, abordarem el concepte d’ecomodulació, com a mecanisme per fomentar l’ús de materials sostenibles i incentivar el reciclatge. T’explicarem la metodologia i l’organització necessàries per a la correcta implantació de les noves obligacions, tot oferint una visió pràctica sobre com adaptar-se a aquest marc normatiu.
Finalment, analitzarem les oportunitats que aquesta normativa pot generar, tant per millorar la sostenibilitat dels processos empresarials com per avançar cap a una economia circular més competitiva i responsable.
AGENDA
10.00h - 10.10h Benvinguda de la sessió per part del Packaging Cluster i Presentació per part de Spora, consultoria i agència de comunicació especialitzada en sostenibilitat
Amb Laia Valenzuela, CEO & Founder i Jordi Boadas, Consultor en gestió de residus i economia circular de Spora
10.10h - 10.40h Noves obligacions fixades pel Real Decret 1055/2022 per a l'any 2025
Conceptes bàsics, objectius, etiquetatge d'envasos, obligacions del productor de producte, adhesió a SCRAPs per envasos domèstics, comercials i industrials, incorporació de la contribució als SCRAPs a la factura a client, ecomodulació.
10.40h - 10.55h Metodologia i organització per a la implantació de les noves obligacions
10.55h - 11h Oportunitats de la normativa Reial decret 1055/2022
11.00h - 11.30h Torn obert de preguntes
11.30h Finalització de la sessió
Exclusiu socis! T'esperem el dia 4 de desembre!
Online
18 people will attend this event