Tendències i reptes del Packaging en l’àmbit de la sostenibilitat

Serena Rebollo,

El clúster del Packaging ha dissenyat una sessió a mida per una de les empreses fundadores de l’entitat


El grup Carinsa, empresa sòcia i fundadora del clúster,  molt sensible a la sostenibilitat del planeta, va dissenyar a principis d’any un pla d’activitats mensuals pels seu treballadors anomenada “CARINSA LO CUIDA”, on s’han plantejat diferents jornades relacionades a cuidar el planeta i els objectius ODS.

Durant el 2020, tenen planificades una dotzena d’activitats, una per mes, relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat. A causa de la problemàtica de la COVID-19, algunes de les sortides previstes de l’agenda del mes de març i abril s’han hagut de modificar i avançar activitats previstes per més endavant, una d’elles la de tendències de Packaging Sostenible.

Per aquest motiu, amb l’ajuda del Clúster del Packaging, s’ha organitzat una sessió per parlar de Packaging Sostenible. En Bernat Faura, professor en diferents centres universitaris com ara UPC i Elisava així com també Product Engineer a Plumartis, ha realitzat una sessió magistral parlant del Packaging i la sostenibilitat.

Durant la ponència, diferents gràfics demostraven com el consum mundial del plàstic està augmentant a causa de diferents accions humanes, com l’increment de població o canvis d’hàbits. Aquest increment, amb la utilització del plàstic i la dolenta gestió dels seus residus, ha fet que s’hagin creat diferents illes de plàstic en els oceans i mars. Aquesta imatge, que ens ha arribat a tots, ha fet que els consumidors posin el punt de mira al plàstic i s’hagi catalogat com a material perjudicial i dolent pel medi ambient i el tancament de les fronteres del llançament de residus als països asiàtics.  Ha fet que la UE hagi posat sobre la taula una nova normativa del plàstic.  Aquesta normativa vol aplicar diferents restriccions als envasos per tal de millorar en clau de sostenibilitat i s’aniran aplicant restriccions fins al 2030.  

Aquesta nova legislació pel Packaging, aposta  per: un disseny que faciliti el reciclat, un impuls de la demanda dels plàstics reciclats, una reducció dels residus plàstics i la recerca de nous materials. En aquest sentit, s’ha parlat de la importància d’entendre els tres conceptes de plàstics de base biològica, biodegradables i compostables, tots ells amb diferents característiques. És important entendre les diferències d’aquests conceptes perquè en el sector del màrqueting no s’utilitzi de forma incorrecta en la realització de publicitat sobre sostenibilitat.

Segons Faura, la tendència cap on haurien d’anar els plàstics és cap a la utilització polímers fàcils de reciclar, reduint el consum i el reciclatge, també evitar envasos amb múltiples capes, els quals el seu reciclatge no és viable econòmicament, com el tetrabrik, i evitar l’ ús de plàstics negres i additius que compliquin el seu reciclatge posterior. Per altra banda, amb els biopolímers hi ha una problemàtica amb la seva producció donat que provenen de recursos naturals molt valuosos com el blat, una alternativa a curt termini serien els polímers d’origen fòssil com el PCL o PBAT.

Quin es el millor material per envasar productes? La resposta que donava el Bernat és; DEPÈN. Depèn del producte que contingui, depèn de la duració del Packaging, depèn de les necessitats, etc. S’ha d’avaluar cada producte i cada envàs per separat, per tal de poder veure quin és el millor Packaging i més sostenible.

En Bernat apunta que, per tal de fer una millora en l’envàs, s’ha de mirar tot el cicle de vida del producte. Mirar el procés productiu, minimitzar recursos energètics, optimitzar processos, dissenyar per fomentar el reciclatge, tendir al monomaterial, reduir el volum de CO2 que genera la producció de l’envàs, entre altres. 

Finalment, la sessió ha acabat amb un torn de preguntes i un debat amb els treballadors parlant de temes clau com ara: bioplàstics; packaging comestible; certificacions de packaging sostenible; quin és el millor Packaging, entre moltes altres preguntes.

De dalt a baix, i d’esquerra a dreta: Vanesa Martinez (Carinsa), Bernat Faura (Plumartis), Àlex Brossa (Packaging Cluster) i Artur Costa (Carinsa)

—-

Carinsa és una de les empreses referents del país en promoure projectes de recerca, on desenvolupen internament i amb col·laboració amb centres tecnològics i empreses. Els diferents projectes innovadors estan relacionats en l’àmbit de les fragàncies i aromes. Un dels projectes destacats i que s’han comentant durant la sessió, és la realització de producte per evitar els microplàstics dins de la rentadora.

Notícies relacionades


Modificar cookies