El Packaging Cluster celebra la jornada d’estratègies de creixement amb ACCIÓ

Judith Marti,

El Packaging Cluster amb el suport d’ACCIÓ han celebrat aquest matí 13 de febrer la jornada “Estratègies de creixement per augmentar la dimensió de la teva empresa” que en aquesta ocasió ha estat dedicada a explorar eines, estratègies i bones pràctiques per descobrir  aspectes clau que els ajudin a fomentar el seu creixement, a través  del  nou Servei de Creixement  empresarial d'ACCIÓ, que té per objectiu impulsar iniciatives per  aconseguir que les empreses assoleixin una dimensió òptima per ser més  competitives. La sessió, que ha tingut lloc a l’Auditori de les oficines del clúster, ha comptat amb la participació de diferents perfils CEO, propietari/ària o gerents d'una pime catalana que han experimentat un procés de creixement.

La sessió ha arrancat amb la benvinguda per part d’Artur Costa, vicepresent del Packaging Cluster i director general de Paymsa ha fet referencia que la gran majoria de les empreses a Catalunya són microempreses (95,5%), mentre que només un 4,5% superen els 10  treballadors. Aquesta realitat ens situa per sota d’altres països europeus amb una major proporció d’empreses de més dimensió, un aspecte que cal millorar per a augmentar la competitivitat.

Segons l'Informe  Draghi, la innovació és clau per a millorar la productivitat, i Europa ha quedat enrere en comparació amb els Estats Units i la Xina. Per aconseguir-ho, les empreses necessiten invertir en innovació, però per fer-ho, és imprescindible tenir una certa dimensió i recursos.

Artur també ha destacat que per a les empreses industrials, créixer és clau per ser competitius. Els tres reptes principals són: la cultura d'empresa, l'estratègia i model de negoci, i l'accés a finançament. Aquests reptes són globals i cal treballar-los per afavorir el creixement.

A més, el creixement no sempre ha de venir del mateix model. Com va dir Michael Enright, expert en competitivitat: "Les empreses d'èxit es caracteritzen per la seva capacitat d'adaptar-se". Analitzar l'entorn i innovar pot ser essencial per créixer.

Per part de la Glòria Viñals, consultora sènior del Programa de Creixement d'ACCIÓ per presentar el nou servei de creixement empresarial d’ACCIÓ. Amb aquesta eina, les empreses podran guanyar dimensió i assolir la mida òptima de l’organització a través d’assessoraments d’experts i ajuts econòmics per desenvolupar un nou pla de negoci.

La grandària de les empreses té una influència directa en factors com la rendiment o la capacitat d'innovar i expandir-se internacionalment. En l'actualitat, el 95,5% de les companyies catalanes són microempreses (amb menys de 10 treballadors), una xifra superior a la d'altres països líders al continent com Alemanya (84,4%) o altres amb una població similar a la de Catalunya com Àustria (88%) o Dinamarca (88,9%). Millorar aquests indicadors és un dels pilars clau del Pacte  Nacional per a la Indústria 2022-2025, en el qual s'inclou la creació del nou  servei d'ACCIÓ.

El nou servei de desenvolupament empresarial d'ACCIÓ inclou tres etapes principals que abordaran els tres grans obstacles que frenen el creixement: la cultura empresarial, el tipus de model de negoci i l'accés als recursos financers. D'aquesta manera, des d'ACCIÓ es proporcionaran seminaris de formació per a directius sobre el creixement intern de les empreses i missions específiques de comparació a entorns de referència com el de Boston.

Després de les seves intervencions i exposicions, Eugeni Terré Ohmeconsultor expert en la matèria, ha compartit amb detall el procés de creixement i expansió empresarial, explicant les diverses estratègies a seguir.

A més, ha abordat les diferents tècniques i enfocaments que s'han de tenir en compte per garantir l'èxit i l'optimització dels recursos dins d'una organització. També ha aprofundit en els mètodes i la metodologia que cal adoptar per assolir els objectius establerts, destacant la importància d'una planificació rigorosa i una implementació eficaç per a l'evolució empresarial.

La jornada ha finalitzat amb una taula rodona en què s'han exposat dos casos d'èxit destacats d'empreses industrials del sector. En aquest cas Pere Puig, Chief Financial OfficerFO de IFLEX. Una empresa industrial especialitzada en la fabricació d'envasos flexibles amb més de 36 anys d'experiència en el sector. Compten amb un procés de producció complet, que abasta des del disseny inicial fins a la entrega final del producte. Des de novembre de 2023, l'empresa està cotitzada al BME Growth.

En Pere ens ha detallat com el seu model de negoci es fonamenta en un procés de producció amb una elevada integració vertical, on cada fase del procés es gestiona internament per assegurar un control total sobre la qualitat i l'eficiència. A més, ens ha explicat les diverses estratègies de creixement que implementa, les quals inclouen l'aprofitament dels mercats financers per aconseguir finançament i expandir-se, maximitzant les oportunitats de creixement mitjançant inversions i operacions en aquest àmbit.Inici del formulari.

D'altra banda, Toni Borrell, soci i director general de NG Plastics, amb els orígens de l’ empresa que es remunten a l’any 1946 hem sigut sempre una empresa pionera en el sector del plàstic. La nova generació que lidera avui el projecte i la integració de les diferents empreses del grup ens permet donar un servei integral que va des del disseny de producte, la fabricació de motlles, injecció de peces, decoració en tot el seu ventall (offset, tampografia, IML, digital) i manipulats.

L'expansió del grup es basa en una estratègia d'integració vertical per aprofitar les sinèrgies comercials, juntament amb una constant inversió en maquinària de darrera generació per millorar l'eficiència. Pel que fa a l'estratègia de negoci, l'empresa es pregunta constantment què més pot oferir als seus clients i com pot millorar els seus processos per aportar més valor. A més, busca ampliar el seu ventall de serveis i productes, així com diversificar la seva base de clients i sectors, evitant una concentració excessiva.


La jornada a comptat amb la participació de diferents empreses associades a l'entitat com Convertpack Services Sa, Hamer Packaging Technology, Intermark Packaging Labelling, Embasa, NGP PROJECTS, Joaquin Alberto, Iflex Flexible Packaging S.A., Grupo Carinsa, Hinojosa Packaging Group, Ipe Industria Gráfica, Trading Films, Eurecat, Grafopack, Cil Logistica, Industrias Bolcar, Lukss Pack, Incaem. Imago, Marta, Colopak, ACCIÓ, Chemence Graphics, Copy Valls, Fragola Iberia, Daetwyler Hell Iberica, Graficas Condal.


El Clúster del  Packaging

El Clúster del Packaging és una entitat sense ànim de lucre que va ser constituïda el 2012 per diverses empreses catalanes i que avui agrupa a 150 membres actius entre empreses, centres de coneixement i entitats que representen tota la cadena de valor del sector de l'envàs i embalatge. L'objectiu principal de l'entitat és ajudar a la millora competitiva de les empreses que la integren, amb la finalitat de resoldre els reptes del context actual, impulsar la innovació i generar noves oportunitats de negoci.

Recursos

Notícies relacionades


Modificar cookies