El Packaging Cluster i el Clúster Food+I van organitzar conjuntament una sessió en línia per a abordar els desafiaments i compartir innovacions en l'àmbit dels envasos alimentaris.
Mireia Andreu, Innovation Manager de Packaging Cluster va iniciar la sessió amb una presentació sobre l'estat legislatiu actual, els objectius del Green Deal, les directives per als reportis no financers de sostenibilitat i la normativa sobre el desaprofitament alimentari. Andreu va centrar la seva exposició en la nova normativa sobre envasos i residus d'envasos (PPWD) aprovada per la Unió Europea, l'objectiu de la qual és que tots els envasos en el mercat siguin reciclables per a 2030. Va explicar el procés de ecomodulación, que detallarà els materials i envasos reciclables amb els sistemes actuals de reciclatge. La normativa posa especial èmfasi en el plàstic, sol·licitant un major ús de material reciclat postconsum. També estableix objectius per a la reutilització d'envasos, especialment en grans superfícies i restaurants, i prohibeix etiquetes no compostables per a fruites i verdures, així com bosses molt lleugeres i envasos per a fruites i verdures de menys d'1.5 kg.
Carolina Peñalva, del centre tecnològic AITIIP de Saragossa, va continuar la sessió discutint els reptes en la recerca de nous envasos. Entre els principals desafiaments va destacar la reducció de l'ús de plàstic, l'augment del contingut reciclat, el disseny per a la reciclabilitat, la reutilització i les propietats barrera, la biodegradabilitat i compostabilidad dels materials, la seguretat alimentària, l'acceptació del consumidor, els costos i la infraestructura. Peñalva va presentar el projecte Terrific, enfocat en la injecció d'envasos compostables per a càpsules de cafè, com a exemple dels seus treballs.
Gerard Parés, Sustainability Manager en Rotorprint, va presentar els esforços de la seva empresa en el desenvolupament d'envasos flexibles sostenibles. Rotorprint es dedica a la impressió i laminació de film flexible i bosses preconformadas per a les indústries alimentària i farmacèutica. Parés va destacar els avanços en la creació d'envasos monomaterials que mantenen les propietats necessàries, reduint el pes i el nombre de capes, la qual cosa disminueix l'impacte ambiental.
Guillermo Mayayo, director comercial en Indugraf, va parlar sobre la connectivitat actual i la tecnologia NFC desenvolupada per a envasos de cartó, especialment per a productes premium. Aquesta tecnologia permet una traçabilitat més precisa del producte i interacció amb el consumidor final, utilitzant materials de paper que no interfereixen amb la reciclabilitat de l'envàs.
Sandra Palacín de Mahou San Miguel va presentar el pla de sostenibilitat "Anem 2030" de l'empresa, que se centra en l'optimització de processos per a millorar la sostenibilitat. Mahou San Miguel implementa nou línies d'actuació en línia amb els ODS, promovent la circularitat d'envasos, l'ús d'energia verda, la mobilitat sostenible i la reducció i compensació d'emissions. L'empresa treballa en projectes per a aprofitar energies renovables i reciclatge, incloent-hi envasos reciclables i reutilitzables, llaunes d'alumini amb contingut reciclat, ampolles de vidre retornables i anelles de llaunes de cartó. També ha desenvolupat mobiliari circular per a bars i restaurants i fa costat a la start-up Gloop, que converteix residus de cervesa en coberts comestibles.
Finalment, Sonia Muro de Florette va presentar els esforços de la seva empresa, dedicada a les verdures de 4a gamma, en la ecodiseñación d'envasos. Florette ha reduït el gruix de les seves bosses usant monomaterials, disminuint en 247 tones el plàstic posat en el mercat, un 10% del material utilitzat per l'empresa. Muro va explicar que Florette continuarà treballant en la reducció del gruix dels envasos, la reciclabilitat i l'ús de material reciclat.
Aquest tipus de webinars permet als socis de tots dos clústers mostrar els seus projectes destacats i servir de referència per a altres empreses en el sector.
22 gener 2025
El Clúster del Packaging de Catalunya està liderant un canvi transformador en la manera com les empreses industrials poden aprofitar les iniciatives europees per innovar i ser més sostenibles.
21 gener 2025
OXICOOK, un projecte que pretén proporcionar estratègies per minimitzar el malbaratament dels productes carnis cuits llescats envasats
14 gener 2025
El projecte GREEN IMPACKT, finançat per la Comissió Europea a través de AL-INVEST Verde, té com a objectiu donar suport a la transició de les petites i mitjanes empreses (PIMES) colombianes al sector de plàstics, envasos i embalatges cap a una economia circular mitjançant capacitació i col·laboració amb proveïdors de solucions de la Unió Europea (UE).