La jornada, que va comptar amb la participació de més de 50 assistents dels sectors del packaging i del carni i de la proteïna alternativa, constitueix l’esdeveniment final del projecte MEÆTPACK, on es va presentar en primícia la Guia sectorial dels envasos carnis i de la proteïna alternativa al context de l'Economia Circular i l'Ecodisseny, elaborada en el marc del projecte. L’estudi, finançat per l’Agència de Residus de Catalunya a través de la convocatòria de Projectes de foment de l’economia circular, ha analitzat les diferents solucions d’envasos sostenibles d’una manera holística, en tot el seu cicle de vida: tant per la petjada ecològica del propi packaging, com pel malbaratament alimentari del producte que contenen i que aquests envasos puguin evitar. MEÆTPACK és una iniciativa promoguda pel Packaging Cluster juntament amb INNOVACC, el clúster català de la carn i la proteïna alternativa, i executada per inèdit.
La trobada va començar amb la benvinguda als participants a càrrec d’INNOVACC i el Packaging Cluster. Tot seguit, es va donar pas a la presentació de la guia MEÆTPACK per part d’inèdit, on es va exposar l’estructura, metodologia i contingut de la Guia, consistent en un recull de tendències de packaging sostenible del sector, juntament amb el seu encaix en el context legislatiu i les certificacions existents. A més, la Guia, que està accessible per la seva descàrrega aquí per a tots els socis del Packaging Cluster i d’INNOVACC, inclou consideracions sobre disseny per a la reciclabilitat (requisit legislatiu que marca la Unió Europea pels pròxims anys), amb un seguit d’eines per a l’elecció de materials segons el seu impacte ambiental, que es concreten en 40 accions emmarcades en 10 línies estratègiques per a l’ecodisseny dels envasos; també inclou un recull de bones pràctiques destacades de les empreses que hi han col·laborat. Finalment, incorpora un repàs dels reptes comuns sectorials i tècnics.
A continuació, IRTA - Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries va oferir una exposició sobre els projectes de packaging sostenible aplicat al sector carni. Seguidament, i després del cafè networking, es va dur a terme una dinàmica per a la generació de projectes col·laboratius, i finalment, els assistents van gaudir d’una visita guiada a les instal·lacions del centre que l’IRTA té ubicat a Monells, per poder conèixer de prop la seva recerca i innovació en tecnologia, qualitat i seguretat alimentàries. Les línies d’investigació de l’IRTA abasten àmbits com la producció animal, la salut animal, l’agricultura sostenible, la tecnologia alimentària i la qualitat dels aliments, així com el desenvolupament de sistemes de producció més eficients i respectuosos amb el medi ambient, entre d’altres.
14 gener 2025
El projecte GREEN IMPACKT, finançat per la Comissió Europea a través de AL-INVEST Verde, té com a objectiu donar suport a la transició de les petites i mitjanes empreses (PIMES) colombianes al sector de plàstics, envasos i embalatges cap a una economia circular mitjançant capacitació i col·laboració amb proveïdors de solucions de la Unió Europea (UE).
9 gener 2025
El projecte, liderat per Packaging Cluster amb la col·laboració d’INNOVACC, té com a objectiu realitzar una prova pilot d’una plataforma digital, APP ECOPHIR, desenvolupada per ECOPHIR RECICLA, empresa del grup JANE MORRAJA, una consultora especialitzada en el disseny de sistemes SDDR (Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn) d’envasos reutilitzables.
11 desembre 2024
El projecte SPBack, impulsat per Controlpack, ha arribat a la seva fi amb l'objectiu assolit de definir circuits de recuperació efectius de plàstic film estirable. Aquesta iniciativa ha permès aprofundir en el compromís de l'empresa amb la sostenibilitat i la innovació en el sector de l’embalatge.