El projecte Indurec 4.0 utiliza tecnologia blockchain i sistemes per a impulsar una veritable economia circular i modernitzar el sector del reciclatge plàstic dirigit cap als processos més eficients i sostenibles.
Aquest projecte, coordinat pel Clúster d'Envàs i Embalatge de la Comunitat Valenciana, està secundat pel Pla d'ajudes del 2023 dirigides a les agrupacions empresarials innovadores de la Direcció General d'Indústria i de la Petita i mitjana empresa del Govern d'Espanya. Compta a més amb la participació de l'Institut Tecnològic AIMPLAS, així com de Blockchain Traceability (Traçable), Pérez Cerdà i l'Associació Clúster de l'Embalatge.
Dins del projecte ens hem encarregat primer de la coordinació tècnica del projecte en general i més específicament primer en la part d'investigar el procés de transformació per a saber quines dades concretes recol·lectar per a posteriorment, una vegada els recol·lectem amb l'aplicació, fer una anàlisi més intensa per a veure possibles millores.
Realment traçable té desenvolupat un programari propi per a la gestió de la traçabilitat en la indústria de l'alimentació. La idea amb aquest projecte és poder adaptar el nostre programari al reciclatge del plàstic, conèixer llavors tot el cicle de vida a nivell traçabilitat del que són els envasos i centrant-nos sobretot en les empreses que participen dins d'aquest projecte.
El projecte Indurec 4.0 s'emmarca en la línia de solucions de negoci i d'intel·ligència en desenvolupar un programari que permet monitorar i detectar l'eficiència dels processos i tenir una traçabilitat per a obrir noves oportunitats a la valorització de residus. El projecte d'innovació, l'acostament de coneixement de AIMPLAS a la indústria, en aquest cas amb Pérez Cerda, i en combinació amb noves tecnologies com la que ofereix Traçable, són claus d'èxit crucials. I en aquesta interconnexió entre actors, els clústers tenen un rol molt rellevant.
El projecte Indurec 4.0 és finançat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme a través del programa de suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb l'objectiu de millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses.
24 juliol 2025
El packaging pot néixer en una tassa de kombutxa: així és l’estoig d’ulleres fet amb residus orgànics. El prototip desenvolupat mostra com la investigació, el disseny i la innovació poden convergir en solucions industrials sostenibles
18 juliol 2025
El projecte de desenvolupament i implementació de la plataforma ECOPHIR APP està a punt d’arribar al seu final amb resultats molt positius després de completar amb èxit la prova pilot amb la participació activa de diverses empreses del sector. Aquesta eina digital, impulsada pel PackagingCluster en col·laboració amb INNOVACC Clúster català de la carn i la proteïna alternativa i desenvolupada per ECOPHIR RECICLA (grup JANEMORRAJA), ha estat dissenyada per facilitar la gestió d’envasos comercials i industrials reutilitzables, com palets i altres formats, millorant-ne la traçabilitat, la reutilització i assegurant el compliment del Reialdecret1055/2022 sobre envasos i residus d’envasos.
4 juny 2025
El sector de la kombutxa a Espanya està experimentant creixements del 580% i Catalunya és la regió que més en consumeix, amb unes vendes que superen els 5,3 milions d'euros al tancament de 2022.*