Durant el transcurs de l projecte Smart Battery Case II, segona fase del projecte Smart Battery Case, s’ha estudiat i demostrat la viabilitat tècnica de l'ús de materials funcionalitzats aplicats a caixes de bateries digitalitzades i tecnològicament avançades per a sistemes d'aeronaus no tripulats (UAS) elèctrics, també anomenats drons.
Des del 2023, les empreses Compoxi, Cooling Photonics, Rotimpres i CATUAV , amb la coordinació i suport de les entitats acreditades com AEI – Agrupacions Empresarials Innovadores - Clúster de Materials Avançats de Catalunya i Packaging Cluster, han treballat unides per impulsar la transició digital i energètica cap a l’electromobilitat i crear coneixement replicable a la industria.
Aquesta transició és crucial pel benestar econòmic i social, ja que el subministrament d’energia confiable i assequible és un component clau pel benestar. L'energia renovable però, és estacionària i, per tant, necessita emmagatzematge. En el sector de la mobilitat, la migració a fonts renovables se soluciona mitjançant l'electrificació i l'acumulació d'energia en bateries.
Durant el desenvolupament del projecte Smart Battery Case II, s’ha estudiat el valor afegit per abordar necessitats com:
- Millora de l’eficiència i rendiment de les bateries, reduint el consum, allargant la seva vida útil, cicles de càrrega i reduint possibles avaries gràcies a la gestió de la calor de la caixa de les bateries.
- Reducció del pes a alta resistència gràcies a l’elecció de materials compostos i l’implementació d’electrònica impresa.
- Incorporació de sensors i actuadors mitjançant tecnologia additiva, per afegir noves propietats i funcionalitats a la caixa, donant-li capacitat de control passiu de temperatura (dissipació de calor) i capacitat de control actiu (mitjançant aportació de calor).
- Augment de la seguretat en el sector de l’electromobilitat, monitoritzant i controlant el contingut de la caixa, així com validant i descartant sistemes de protecció contra l'overrun de les cel.les gràcies als materials multifuncionals.
La impressió de dispositius electrònics amb la tecnologia additiva proposada en aquest projecte, a més, permet reduir els residus generats amb la fabricació convencional d'electrònica de silici i reduir la quantitat de matèria primera utilitzada, per la qual cosa permet fabricar productes molt més sostenibles.
El projecte ha estat coordinat i gestionat pel Clúster MAV i tant l’estudi de viabilitat industrial com el desenvolupament del producte s’ha dut a terme per les empreses del consorci: COMPOXI, Cooling Photonics i Rotimpres s’han encarregat del disseny estructural i tèrmic i de la incorporació de dispositius fabricats amb electrònica impresa, amb la col·laboració de Copperworks i Nanotypos. CATUAV, a banda de participar en el disseny, ha liderat la investigación previa i ha evaluat i testejat el sistema en UAS. La difusió i les comunicacions del projecte han estat a càrrec del Packaging Cluster.
El projecte Smart Battery Case ha estat finançat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme a través del programa de suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb l'objectiu de millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses.
24 juliol 2025
El packaging pot néixer en una tassa de kombutxa: així és l’estoig d’ulleres fet amb residus orgànics. El prototip desenvolupat mostra com la investigació, el disseny i la innovació poden convergir en solucions industrials sostenibles
18 juliol 2025
El projecte de desenvolupament i implementació de la plataforma ECOPHIR APP està a punt d’arribar al seu final amb resultats molt positius després de completar amb èxit la prova pilot amb la participació activa de diverses empreses del sector. Aquesta eina digital, impulsada pel PackagingCluster en col·laboració amb INNOVACC Clúster català de la carn i la proteïna alternativa i desenvolupada per ECOPHIR RECICLA (grup JANEMORRAJA), ha estat dissenyada per facilitar la gestió d’envasos comercials i industrials reutilitzables, com palets i altres formats, millorant-ne la traçabilitat, la reutilització i assegurant el compliment del Reialdecret1055/2022 sobre envasos i residus d’envasos.
4 juny 2025
El sector de la kombutxa a Espanya està experimentant creixements del 580% i Catalunya és la regió que més en consumeix, amb unes vendes que superen els 5,3 milions d'euros al tancament de 2022.*