Kartox, Juvasa i Aktiva Brand Experience Design es van reunir virtualment el dimecres 10 de juny, en una jornada organitzada pel Packaging Cluster, per compartir amb els prop de 60 professionals presents com han arribat a digitalitzar els seus processos fins a arribar al comerç electrònic, amb les implicacions que això comporta. Durant la jornada vam veure que la digitalització no és només la implementació de les tecnologies digitals en les arquitectures empresarials existents, sinó que a més qüestiona la lògica empresarial existent a la llum de les noves possibilitats que ofereixen les últimes tecnologies digitals.
La Martina Font, CEO de KARTOX, va ser l'encarregada d'introduir la jornada amb la presentació d'un exemple d'èxit de com incorporar la venda on-line a una empresa industrial.
Kartox, que és l'únic e-commerce d'Europa que fabrica caixes a mida a partir d'una unitat, neix arran del Pla Estratègic que va elaborar la seva empresa mare Font Packaging al 2010 i gràcies a l'avaluació dels resultats obtinguts després de provar diferents formes d'introduir-se al mercat de la venda on-line. A dia d'avui, l'empresa ha anat creixent gràcies a l'aposta que ha fet l'equip de la Martina Font per invertir en innovació adaptada a les necessitats del seu públic. Les xarxes socials han ajudat a que Kartox pugui conèixer més fàcilment l'opinió dels seus clients i rebre feedback constructiu amb el qual treballar la seva estratègia, ja que quan s'envia un producte, has de assegurar-te que el paquet utilitzat protegirà el contingut durant tot el camí. Com afirma la Martina Font "el primer contacte visual amb la teva empresa és el teu packaging".
D'altra banda, en la presentació es van destacar dos vessants importants per a Kartox: la sensibilitat cap a la sostenibilitat, amb una línia d'embalatges eco que han llançat per reutilitzar el packaging un cop el rep el consumidor i augmentar així la vida útil del producte; i el tracte ofert per agilitzar processos en el món industrial, comportant-se com una start-up.
Seguidament, el Luis Cosías, Director Comercial & Màrqueting de Juvasa, va presentar el cas de Juvasa que neix al 1987 i que actualment és que actualmente es líder en la distribució d'envasos i embalatges a Espanya.
Porten en el comerç electrònic des de 2009 gràcies a l'aprenentatge que han fet des d'aquest moment i amb el qual no han parat de créixer. En l'actualitat, el context ha canviat les regles de joc que exigeix una màxima eficiència i qualitat per sobreviure a l'on-line, amb un consumidor cada vegada més exigent i el qual canvia ràpidament de proveïdor si el servei que s'ofereix no està al nivell esperat.
Per arribar a l'excel·lència en l'e-commerce, el Luis Cosías suggereix una sèrie d'idees clau com mantenir una convivència entre els diferents canals -botiga física i la botiga electrònica-, oferint una experiència de compra completa a través de la tecnologia; desenvolupar plataformes que equilibrin la funcionalitat amb el disseny; o invertir en l'equip humà de l'empresa, amb persones implicades en el projecte.
A la revolució que ha provocat la COVID-19 en l'e-commerce, aquestes idees clau cobren més sentit que mai. Juvasa ha afrontat la crisi com una oportunitat per diferenciar-se de la resta en els seus processos i procediments d'actuació.
El tercer ponent va ser el Camil Castellà, Co-fundador & Executiu de Màrqueting d'Aktiva Brand Experience Design, el qual ens va ensenyar a transmetre virtualment experiències sensorials a través de la tecnologia, per sentir una marca com a pròpia.
En els més de 10 anys d'experiència que té el Camil Castellà en el comerç electrònic, ha treballat i treballa amb empreses de gran reputació per oferir-los una estratègia de marca amb la qual posicionar-se virtualment seguint una coherència i una sincronització en la comunicació que es llança a través de tots els seus canals.
A les seves 8 solucions de transformació digital per afrontar les repercussions de la pandèmia mundial, Camil Castellà ens ha explicat com crear contingut en sintonia amb l'ADN de la nostra marca perquè el client senti que està fent un viatge amb nosaltres i que pugui afirmar: "això és el que jo vull".
Per a això ens hem de plantejar quins són els nostres objectius d'aquí a final d'any i tenir una estratègia holística de treball per generar una connexió amb el nostre públic i comunicar-nos amb ells directament, que se sentin identificats amb la nostra empresa. Finalment, des d'Aktiva tanquen el cercle amb estudis periòdics dels resultats obtinguts.
En aquesta jornada hem après les possibilitats que ofereix la venda on-line a les empreses del sector i alguns dels sistemes que han implementat els ponents per diferenciar-se de la seva competència. Si vols veure un resum de la jornada, visita el nostre perfil de Youtube aquí.