El nou model industrial es va estenent en el món empresarial, des de les organitzacions més innovadores o early adopters, fins a les més ressagades. Aquest model integra les noves tecnologies en els seus processos de producció, amb la finalitat de ser més competitiu i adaptar-se a la velocitat dels nous temps.
En una indústria connectada, la transformació digital no és l'únic pas endavant a donar, sinó que aquest progrés que s'obté ha d'anar acompanyat d'un valor afegit per a la resta dels membres del sistema, portant la col·laboració com a punt clau. Un futur model que desenvoluparà l'oferta local per a la seva aplicabilitat mundial, amb una atenció al client digital i una cadena de subministrament totalment flexible a les noves exigències.
En aquest punt, el suport de l'administració és fonamental, amb finançament per a aquesta comesa a través de programes concrets com els Cupons per a la Competitivitat Empresarial d’ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya, uns ajuts per a la contractació de serveis externs que permeten: d'una banda, dur a terme un diagnòstic previ per a la implantació d'un projecte de transformació digital, o, d'altra banda, en cas de tenir ja una estratègia al respecte, poder implementar-la; com així va explicar David Marco, Assessor Tecnològic i Gestor de Projectes d'Indústria 4.0 d’ACCIÓ, durant el webinar que va realitzar el Clúster del Packaging el passat 27 d'abril.
El segon pas per assolir la Indústria 4.0 és l'anàlisi del context empresarial per poder detectar els punts febles on treballar i els punts forts que potenciar. És per això que, el clúster va aprofitar aquests Cupons d’ACCIÓ per engegar un estudi de diagnòstic, conjuntament amb el Centre Tecnològic Eurecat i diverses empreses associades, amb el qual “identificar, prioritzar i conceptualitzar iniciatives de transformació digital”, expressava la Circe Serra durant la sessió, Consultora Tecnològica d’Eurecat.
D'altra banda, cal estudiar el punt de maduresa digital de les empreses del sector, en aquest cas del packaging, per veure en quin punt es troben i quins són els seus objectius a llarg termini.
Les empreses associades AIS Vision Systems, Comexi i Enplater, les quals també van participar a l'estudi de diagnosi, van explicar els seus reptes en matèria de digitalització i aquells termes que van incorporant a poc a poc al seu dia a dia, com és el Deep Learning de sistemes com la visió artificial, les tecnologies de la informació al flux de treball – o workflow – per a la creació col·laborativa, o la intel·ligència artificial per respondre a la presa de decisions de manera automàtica.
Com a estratègia en paral·lel amb la col·laboració i la digitalització, el Packaging Cluster va proposar als assistents al webinar la creació d'un grup de treball envers la Indústria 4.0 on compartir inquietuds, objectius comuns, estratègies d'actuació i activitats conjuntes amb les quals generar intel·ligència de mercat.
Un exemple tangible d'espai on aviat es compartiran les claus de l'automatització és el Congrés Indústria 4.0 emmarcat a l’Advanced Factories, del 8 al 10 de juny. Un esdeveniment en el qual el clúster participarà com a Supporting Partners de nou, amb l'objectiu de compartir amb els seus associats les potencialitats que es presentin, els avanços disruptius i l'exploració en noves dades i tecnologies.