"El Clúster del Packaging reforça el model industrial i tecnològic estatal mitjançant tres projectes diversos com etiquetes intel·ligents, sistemes de producció amb visió artificial integrada o una tecnologia per al suport estratègic i operatiu d'empreses del sector alimentari"
"Les propostes formen part del 38% de projectes seleccionats, d'un total de més de 250 candidatures"
El passat 15 de setembre, el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme va publicar el llistat provisional de concessions als ajuts en suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores, com és el Clúster del Packaging, amb l'objectiu de millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses que el conformen. De les 6 propostes que va llançar el clúster, 3 d'elles han estat aprovades per a la seva execució, com a part del 38% dels projectes seleccionats, d'un total de més de 250 candidatures.
Els projectes reconeguts per part del tribunal avaluador han estat: PACKVISION, INTELFOODPACK i SMARTLABELS.
Packvision és un projecte que incorpora el sistema de visió artificial d'AIS Vision Systems i el sistema robotitzat d’E21 Design Technologies ambdues empreses sòcies del clúster, per assolir l'error zero en la línia de producció d'Industrias Plásticas Triana, també sòcia del clúster. Amb aquesta tecnologia, es detectarà amb facilitat els errors d'impressió en productes, obtenint així un sistema de control de qualitat integral en la cadena de producció. El projecte rep una subvenció per part del Ministeri de 142.586€, que ajudarà a que les PIMES participants puguin millorar la qualitat i eficiència dels seus serveis, adaptant el seu model a la Indústria 4.0.
Smartlabels, d'altra banda, és el segon projecte seleccionat amb la major puntuació en la seva valoració entre els postulants, el qual aposta per la utilització de noves tecnologies d'impressió de cara a la fabricació d'etiquetes intel·ligents. El consorci del projecte està conformat per dos clústers, el Clúster del Packaging i el Clúster Alimentari de Galícia; el centre tecnològic Eurecat; i 3 PIMES: l'empresa sòcia IPE Industria Gráfica; la Cooperativa Vitivinícola Arousana SCG (Paco&Lola) i Bodega Matarromera. Aquesta iniciativa interclúster i transautonòmica tracta de desenvolupar etiquetes intel·ligents mitjançant tecnologia sense contacte, per oferir altres funcionalitats en el packaging com pot ser la traçabilitat del producte o sistemes de control de la falsificació. La dotació econòmica que rebrà és de 129.203 €
IntelFoodPack, finalment, és un estudi que valora la viabilitat d'un sistema intel·ligent de monitoratge, escolta activa, avaluació i predicció de factors clau en el sector Agroalimentari i Packaging, que hem dut a terme amb la col·laboració del Clúster Food+i, del Vall de l’Ebre. El propòsit és generar una eina per a gestionar les necessitats d'informació actuals i futures d'ambdós sectors, oportunitats internacionals o possibles amenaces en el negoci de les empreses dels clústers, construint així una estratègia adaptada, contrastada i analitzada gràcies al big data, el data mining, la vigilància semàntica i l'anàlisi de dades.
Entre els projectes de les Agrupacions Empresarials Innovadores distingides, el Packaging Cluster es l'entitat referent al sector de l'envàs i embalatge a l'estat, i una de les entitats més actives a Catalunya, ja que ens trobem en tercera posició com a entitat amb un major import d'ajuda rebuda a Catalunya, al costat de Solartys i Secpho. El que suposa és que ens permet treballar en projectes d’innovació en l’àmbit de la indústria 4.0, millorant els processos industrials de les pimes, realitzant projectes entre empreses tecnològiques i indústries manufactureres.
Si com a soci del clúster estàs interessat en que la teva empresa dugui a terme algun projecte d'innovació com els esmentats però no saps com podem ajudar-te, respon a aquesta breu enquesta i ens posarem en contacte amb tu per poder desenvolupar junts la teva idea.