La iniciativa SPBack, promoguda per Controlpack, un dels principals distribuïdors d’embalatge de final de línia a nivell nacional, explora la possibilitat d'activar circuits de recuperació de film estirable al llarg de tota la cadena de distribució. En el marc del projecte, s'ha dut a terme una prova pilot per validar tècnicament la viabilitat de tancar el cercle mitjançant la recollida i reciclatge del film LDPE. Aquesta prova ha avaluat factors com la petjada de carboni generada i la capacitat de reciclatge del film utilitzat en l'embalatge de palets.
El polietilè de baixa densitat (també conegut com a PEBD o LDPE per les seves sigles en anglès) és un polímer termoplàstic, del grup dels olefínics, format per múltiples unitats d'etilè. El seu punt fort és la flexibilitat. A més, és molt resistent a l'impacte i a diferents condicions tèrmiques i químiques. Tot i ser un plàstic reciclable, aquest material, com tots els plàstics verges (reciclables o no), no està exempt de l’impost al plàstic recentment imposat a tot l’Estat.
A través del projecte SPBack, Controlpack ha treballat en el desenvolupament d’una xarxa de recuperació que faciliti el tractament del film estirable un cop finalitzat el seu cicle de vida. Amb el recolzament d’agents especialitzats per al tractament de film, s’ha definit un circuit de recollida específic per assegurar la correcta separació i triatge i de plàstic LDPE amb l’objectiu de garantir el seu reciclatge.
La iniciativa representa un progrés important en el camí cap a una economia circular que s’estableix en les noves directrius. A més a més, la nova normativa sobre envasos i residus industrials esmenta incentius per a models de gestió circular, recuperació o reciclatge, i obliga a formar part de sistemes de gestió de residus d’envasos i residus industrials de Responsabilitat Ampliada del Productor de Residus (SIRAP/SCRAP).
Controlpack, com a empresa distribuïdora de material d’embalatge i maquinaria especialitzada per a la seva aplicació, porta des de 2013 treballant amb els seus principals clients un model de distribució basat en la servitització. Sota aquesta forma de treballar, el sistema denominat “Pay per Use” posa a disposició dels seus clients la cessió gratuïta de maquinaria a canvi de la compra en exclusivitat de film estirable.
Aquest sistema, representa un gran impacte ambiental des de la part de l’estalvi en aplicació de film, ja que la maquinaria de Controlpack aconsegueix estabilitzar la quantitat de film aplicada amb estalvis del 30% respecte a aplicacions manuals. I també propicia un augment del cicle de vida de la maquinaria, on Controlpack en tot moment custodia la propietat de la màquina, en fa un manteniment adequat i regula l’extensió d’ús a través de la introducció a mercats de segona mà.
Tot això els permet d’una banda oferir un millor assessorament lligat amb l’optimització de material anteriorment mencionat, i per altra banda, la implementació de sistemes circulars dels seus materials, com pretén aquest projecte.
Aquest projecte ha estat finançat amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. Aquesta línia d’ajut té per objectiu fomentar “projectes per accelerar la transició cap a una economia circular a Catalunya, millorar l'eficiència en l'ús dels recursos materials i desacoblar el desenvolupament econòmic global del consum de recursos”.
22 gener 2025
El Clúster del Packaging de Catalunya està liderant un canvi transformador en la manera com les empreses industrials poden aprofitar les iniciatives europees per innovar i ser més sostenibles.
21 gener 2025
OXICOOK, un projecte que pretén proporcionar estratègies per minimitzar el malbaratament dels productes carnis cuits llescats envasats
14 gener 2025
El projecte GREEN IMPACKT, finançat per la Comissió Europea a través de AL-INVEST Verde, té com a objectiu donar suport a la transició de les petites i mitjanes empreses (PIMES) colombianes al sector de plàstics, envasos i embalatges cap a una economia circular mitjançant capacitació i col·laboració amb proveïdors de solucions de la Unió Europea (UE).