En el marc del projecte Value4Pack, 20 clústers d’11 països d’Europa (Bèlgica, Eslovènia, Espanya, Finlàndia, França, Hongria, Itàlia, Letònia, Lituània, Polònia i Suècia) col·laboren en la creació d’un ecosistema inclusiu per impulsar la innovació i la capacitat d’inversió a la cadena de valor europea d’envasos alimentaris. Els clústers representen empreses i entitats de 29 regions amb major i menor nivell de desenvolupament dins els països esmentats i han analitzat la cadena de valors del packaging alimentari de cadascuna d’aquestes regions, a partir de recerca, workshops i entrevistes. Posteriorment, s’ha comparat la situació de les regions en desenvolupament i s’ha relacionat amb els recursos disponibles i les bones pràctiques de la resta de regions més desenvolupades.
Els reptes que comparteixen les regions estudiades per tal de complir els objectius sostenibles inclouen, primerament, la resistència dels consumidors a acceptar alternatives d'envasament, ja que molts mantenen hàbits arrelats i perceben que més envasament significa més seguretat. A més, les barreres reguladores i legislatives poden variar entre regions, generant confusió i dificultant la implementació de les regulacions europees. Per això, cal promoure una major comprensió dels avantatges dels materials reutilitzables i reciclables, així com fomentar una cultura de reciclatge i reducció de residus.
Un altre repte important és la manca d'infraestructura adequada, incloent-hi les instal·lacions de reciclatge i els sistemes de classificació dels residus, que dificulta la gestió eficient dels materials d'envasament. Així mateix, els elevats costos associats amb la implementació de nous materials o sistemes de reciclatge, juntament amb els incentius financers limitats per a les empreses, representen un obstacle per a l'adopció de pràctiques més sostenibles
La falta de diàleg i col·laboració entre els diferents sectors de la cadena de valor de l'envasament dificulta el desenvolupament de solucions innovadores i sostenibles que satisfacin les necessitats de tots els implicats. A més, l'accés limitat a nous materials que compleixin amb els estàndards de seguretat alimentària i la manca de certificació i estandardització dels materials reciclats també són obstacles importants.
Per altra banda, les regions desenvolupades han identificat diverses oportunitats de cooperació que es relacionen amb els objectius del projecte. Una d'aquestes oportunitats és el desenvolupament, la prova i la promoció de monomaterials amb una petjada de carboni mínima. Paral·lelament, es pretén establir un codi de conducta per al màrqueting dels envasos per tal de reduir el sobreembalatge.
Es valora la possibilitat de desenvolupar i aplicar solucions d'envasament compostables i de base biològica, així com aconseguir un equilibri entre la funcionalitat dels envasos i la reducció de material utilitzat, sense comprometre la qualitat ni la seguretat dels productes. Aquest últim aspecte implica la investigació de les propietats barrera i els paràmetres de rigidesa dels nous monomaterials, i la consideració dels requisits logístics.
També, és essencial establir directrius específiques per a l'ecodisseny dels envasos, incloent-hi la classificació dels materials segons el seu àmbit d'aplicació. A més, es considera estudiar la viabilitat de solucions d'embalatge recarregables, com per exemple envasos de polipropilè reutilitzables.
Pel que fa a la gestió postconsum, es plantegen sistemes eficients de recollida, rentat i reutilització, així com mecanismes de devolució i recàrrega inspirats en els sistemes de dipòsit de regions com Flandes i Finlàndia.
Per a donar continuïtat a aquesta primera fase d’anàlisi, al juny es publicarà una convocatòria per a tots els socis que vulguin participar en projectes relacionats amb les problemàtiques esmentades, o bé tinguin alguna proposta per impulsar la sostenibilitat en els envasos alimentaris a Europa.
En conclusió, el projecte Value4Pack està establint una base sòlida per a la col·laboració entre regions europees a partir de l'estudi conjunt de les cadenes de valor d'envasos alimentaris dels 11 països participants. La convocatòria prevista pel juny representa un pas endavant per involucrar els socis en projectes específics que abordin els buits d’innovació, reptes i oportunitats de col·laboració interregionals detectats, promovent així una major sostenibilitat en els envasos alimentaris a Europa.
22 gener 2025
El Clúster del Packaging de Catalunya està liderant un canvi transformador en la manera com les empreses industrials poden aprofitar les iniciatives europees per innovar i ser més sostenibles.
21 gener 2025
OXICOOK, un projecte que pretén proporcionar estratègies per minimitzar el malbaratament dels productes carnis cuits llescats envasats
14 gener 2025
El projecte GREEN IMPACKT, finançat per la Comissió Europea a través de AL-INVEST Verde, té com a objectiu donar suport a la transició de les petites i mitjanes empreses (PIMES) colombianes al sector de plàstics, envasos i embalatges cap a una economia circular mitjançant capacitació i col·laboració amb proveïdors de solucions de la Unió Europea (UE).