El Packaging Cluster llança un servei de consultoria davant l'entrada en vigor de l'impost indirecte al plàstic no reciclat

Serena Rebollo,

  • Aquesta iniciativa pretén donar resposta a la creixent preocupació d'una part del sector que a partir de 2023 haurà de pagar 0,45€ per cada quilo de plàstic verge que introdueixin en el mercat
  • El Packaging Cluster acompanyarà a les empreses de la indústria en el procés d'adaptació de la nova llei, per a mantenir els nivells de facturació de l'ecosistema

El Packaging Cluster, entitat sense ànim de lucre que representa a més de 130 empreses i entitats del sector, ha posat en marxa un nou servei de consultoria davant l'entrada en vigor al gener de 2023 de la Llei 7/2022 de Residus i Sòls Contaminats per a una economia circular.

Entre altres conseqüències, els fabricants d'envàs o embalatge plàstic no reutilitzable pagaran 0,45€ per cada quilo de plàstic verge que introdueixin en el mercat, un impost que s'estableix amb l'objectiu de reduir l'impacte dels productes plàstics en el medi ambient.

Davant aquesta tessitura, moltes empreses de la indústria manufacturera de l'envàs i embalatge es qüestionen com els afectarà aquesta norma en el seu dia a dia. Així ho percep també el Packaging Cluster, que rep diàriament consultes per part dels seus socis sobre l'afectació que tindrà la nova llei en els comptes de resultats, així com les mesures que hauran de prendre per a mitigar el seu impacte.

El servei de consultoria al detall

El Packaging Cluster és conscient de la complexitat i difícil interpretació que té aquesta nova llei, que afectarà de diferent manera a un sector que alberga un gran ventall d'empreses de tota la cadena de valor. En aquest sentit, el servei de consultoria servirà per a acompanyar en el procés d'anàlisi dels seus productes i l'estudi de com reduir l'impacte de l'impost.

Existeix una primera via de consultoria a través d'un formulari per a poder aprofundir sobre la legislació. En cas de ser insuficient, l'entitat ha posat a la disposició dels socis un servei de consultoria, tenint tres paquets de servei: un bàsic de 5 hores de consultoria, un altre de 10 hores i, finalment, un projecte a mesura segons la necessitat.

Aquesta consultoria es realitzarà amb la col·laboració de l'empresa Repaq amb la qual el Clúster treballa conjuntament per a millorar i acompanyar a les empreses en el procés d'adaptació de la nova llei de residus i sòls contaminats.

A qui l'afecta l'impost?

Seran els fabricants d'envàs o embalatge plàstic no reutilitzable els qui hauran d'autoliquidar i ingressar l'import generat per haver introduït plàstic verge en el mercat. La liquidació de l'impost es realitzarà en el primer lliurament i el període de liquidació coincidirà amb el trimestre natural, tret que el període de liquidació de l'IVA sigui mensual. En aquest cas, la liquidació serà mensual.

Els adquirents intracomunitaris (aquells que compren envasos des d'un altre estat membre de la Unió Europea) deuran també autoliquidar i ingressar l'import determinat. En aquest cas, el cobrament de l'impost es produirà el 15 del mes posterior d'haver realitzat l'expedició de productes. El període de liquidació funcionarà de la mateixa manera que en el fabricant.

Els importadors (aquells que compren envasos importats des de fora de la Unió Europea) hauran de gestionar l'impost segons la normativa duanera. En la liquidació duanera es constatarà la quantitat de plàstic no reciclatge importat (expressat en quilograms).

Podeu trobar els models d'autoliquidació i l'accés a l'entorn de proves per a la gestió de l'impost aquí.

Existeixen excepcions?

La llei de residus contempla diversos supòsits de no subjecció, exempció, deducció i devolució i afecta a:

  • Productes que es comercialitzin fora del territori espanyol.
  • Productes objecte de devolució per a la seva completa eliminació o reincorporació al procés de fabricació.
  • Productes la importació o l'adquisició dels quals intracomunitària no excedeixi de 5kg del pes total de plàstic no reciclatge contingut en els envasos.
  • Productes que hagin deixat de ser adequats per a la seva utilització o hagin estat destruïts.
  • Productes destinats a l'envàs de medicaments, productes sanitaris, aliments per a usos mèdics especials, preparats per a lactants d'ús hospitalari o residus perillosos d'origen sanitari.
  • Rotllos de plàstic empleats en la pacas o bales d'ús agrícola o ramader.
  • Productes semielaborats i per a permetre el tancament, no destinats a l'obtenció d'envasos.

Les conseqüències en el sector del packaging

Encara que aquest impost pugui resultar senzill, gestionar-lo és complicat. El sector de l'embalatge alberga un gran ventall d'empreses i l'impost afectarà d'una manera diferent de cadascuna d'elles.

Per aquesta raó, les companyies afectades han d'analitzar tots els productes de la seva varietat i estudiar com reduir l'impacte de l'impost.

El Packaging Cluster és conscient de la complexitat i difícil interpretació que té aquesta nova llei, per això vol acompanyar en el procés d'identificació de diagnòstic a cada empresa. Per a això, ha dissenyat un formulari perquè poder aprofundir una mica més sobre la temàtica.

En cas de no ser suficient, l'entitat posa a la disposició dels socis un servei de consultoria, tenint tres paquets de servei: el bàsic de 5 hores de consultoria, el de 10 hores de consultoria i finalment un projecte a mesura segons la necessitat. Aquesta consultoria es realitzarà amb la col·laboració de l'empresa Repaq amb la qual el Clúster treballa conjuntament per a millorar i acompanyar a les empreses en el procés d'adaptació de la nova llei de residus i sòls contaminats.

Aquí per a més informació: https://packagingcluster.com/impost-plastic/



Notícies relacionades


Modificar cookies